Dostupni linkovi

Crna Gora izručila SAD-u Sirijca i Turčina zbog kriminala


Crnogorska policija, ilustracija
Crnogorska policija, ilustracija

Službenici Uprave policije MUP-a, NCB Interpol Podgorica izručili su u četvrtak iz Crne Gore u Sjedinjene Američke Države državljanina Sirije, Sabera Karimha (50) i državljanina Turske, Memeta Gezera (49), kako bi se suočili sa krivičnim optužbama za prodaju oružja meksičkim narko-dilerima kako bi im pomogli da transportuju kokain do SAD-a.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, navedena lica su uhapšenana Crnoj Gori u aprilu ove godine, a u okviru međunarodnog predmeta “Lovac”.

“Licima je potom od strane nadležnog sudije za istragu određen ekstradicioni pritvor budući da su lišena slobode na osnovu naloga za hapšenje raspisanog od strane Okružnog suda SAD-a – Južni distrikt Njujork, zbog osnova sumnje da su na međunarodnom nivou prokrijumčarila 200 kilograma kokaina i počinila međunarodno krijumčarenje oružja, a koja krivična djela nisu počinjena na teritoriji Crne Gore već u SAD-u i drugim državama”, objašnjavaju u MUP-u.

Lica su u četvrtak izručena SAD-u u sadejstvu sa službenicima Posebne jednice policije, Centra bezbjednosti Podgorica i Sektora granične policije.

“Crnogorska policija i agencija DEA, zajedno sa tužilaštvom, su naime preduzimali aktivnosti u međunarodnom predmetu „Lovac“ od septembra 2015. godine. Od tog perioda prikupljani su dokazi koji ukazuju na sumnju da su se S.K. i G.M. bavili nabavkom i krijumčarenjem velikih količina razornog oružja i droge kokain, za potrebe kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem opojnih droga na međunarodnom nivou, a koja djeluje u Meksiku, SAD-u i zemljama Zapadne Evrope”, navodi se u saopštenju policije.

Kako je navedeno, ova međunarodna istraga nastavak je uspješne saradnje sa američkom agencijom DEA i predstavlja još jednu potvrdu profesionalnog i partnerskog odnosa crnogorske policije i ove agencije u zajedničkoj borbi protiv savremenih oblika međunarodnog kriminala.

XS
SM
MD
LG