Dostupni linkovi

Bramerc u Srbiji: Kritika što vlada nije uhapsila radikale


Serž Bramerc
Serž Bramerc

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, drugog dana svoje posete Beogradu razgovarao je sa predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Izjava učesnika sastanka ili saopštenja o detaljima razgovora nije bilo.

Glavni haški tužilac razgovarao je i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Posle njihovog sastanka saopšteno je da je Stefanović Bramercu rekao da je Srbija opredeljena za privođenje pravdi onih koji su počinili ratne zločine. Navedeno je i da će MUP Srbije nastaviti da jača kapacitete Službe za otkrivanje zločina.

U saopštenju međutim nije bilo ni pomena o eventualnoj reakciji državnih organa povodom zahteva za isporučenje Haškom sudu Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu, troje članova Srpske radikalne stranke.

Bramerc je u četvrtak premijeru Srbije Aleksandru Vučiću preneo kritike što Vlada i nadležni organi nisu uhapsili troje radikala i tražio da Srbija to učini u što kraćem roku. Bramerc je naglasio da ta obaveza neće nestati, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Takođe, nakon sastanka Bramerca i ministarke pravde Kuburović ministarstvo je saopštilo da je izbor tužioca za ratne zločine u Srbiji važan za dalje sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima. Inače, od penzionisanja bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića početkom 2016. to mesto je upražnjeno.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde Srbije, Bramerc je na sastanku sa ministarkom Kuburović ukazao i na važnost primene Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG