Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bešlin: Većina u Srbiji ne želi da se pomiri sa nezavisnošću Crne Gore


Milivoj Bešlin

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da se sa nezavisnošću Crne Gore nikada neće pomiriti ni desničarska, nacionalistička Srbija, kao ni veliki deo građana Srbije.

"Oni se nikada neće pomiriti sa državnom nezavisnošću Crne Gore. Tim pre što je upravo u Crnoj Gori, odnosno odlaskom Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom, ključno umoren velikodržavni projekat srpskog nacionalizma", rekao je Bešlin za bosanskohercegovački nedeljnik "Dani".

Bešlin je kazao da bi od Crne Gore bio napravljen "ruski nosač aviona na Mediteranu" da je u toj državi pobedila "rusofilska, antievropska i nacionalistička opozicija" čime bi se "do neslućenih razmera" pojačao i pritisak na Srbiju i Balkan, koji ni sada nije mali.

"Onaj ko ne razume geopolitičke igre oko Balkana i pokušaje da se preko pokorenih Crne Gore, Srbije, dela Bosne i Hercegovine i Makedonije, zabije klin između istočnog i južnog krila NATO-a, taj ništa ne zna. Po mom sudu, to je način da se od Balkana pravi nova Sirija", ocenio je Bešlin.

Bešlin je izrazio uverenje da pobeda prozapadnih snaga u Crnoj Gori "u izvesnoj meri" olakšava položaj Srbije i donekle ublažava pritisak na nju.

"Medijski, ekonomski, obaveštajno i vojno Rusija je u Srbiji već dovoljno prisutna. U tom smislu, ruski pritisak na Srbiju se pojačava, s tim da to više nije samo 'meka moć', već i mnogo konkretnije stvari. Za sada, Srbija ne pruža neki organizovan otpor Moskvi, kao što to čini Crna Gora", rekao je Bešlin.

XS
SM
MD
LG