Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stefanović: Funkcioner policije radio za obaveštajnu službu zapadne zemlje


Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije, koji je odavao podatke stranoj obaveštajnoj službi jedne zapadne države, pod nadzorom i da je završena prva faza istrage.

"Posebno velika opasnost je bila u tome što uprava Uprava kriminalističke policije predstavlja srž policije u borbi protiv kriminala i organizovanog kriminala", rekao je Stefanović za televiziju Pink.

Kako se navodi na sajtu te televizije, Stefanović je rekao da je završena prva faza istrage i da je ta osoba pod kontrolom i da ne može da učini nikakvu štetu.

Dodao je da je Bezbednosno-informativna agencija obaveštena kada je policija otkrila da je imao neprijavljeni kontakt i komunikaciju sa predstavnicima stranih službi i da je potom praćen.

Prema Stefanovićevim rečima, funkcioner UKP-a želeo je da tim kontaktom obezbedi neku vrstu zaštite od pripadnika te strane službe.

U interesu istrage, Stefanović nije hteo da precizira o kojoj stranoj obaveštajnoj službi zapadne zemlje je reč.

"Tužilaštvo će pokrenuti postupak kada proceni da je trenutak, ali nema bojazni, jer je osumnjičeni pod kontorolom", rekao je on i dodao da je time poslata važna poruka da strane obaveštajne službe ne mogu u Srbiji da rade na način koji "nije oficijalan i ne predstavlja saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala".

Stefanović je dodao da će tek nakon završetka istrage imati više podataka o tome ko je sve učestvovao u pokušaju puča u Crnoj Gori i šta su bile namere tih ljudi.

"Opsežniju istragu radile su crnogorske službe, mi smo uočili delovanje ljudi koji pripadaju desničarskim organizacijama i koji su malo ekstremniji", rekao je Stefanović.

Grupa od 20 državljana Srbije uhapšena je u Crnoj Gori, uoči nedavno održanih parlamentarnih izbora, pod optužbom za terorizam. Među uhapšenima je i bivši šef Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić koji se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG