Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hag: Mladićevi branioci uputili završne pisane podneske


Haški tribunal

Branioci Ratka Mladića podnjeli su posljednjeg dana roka završne pisane podneske u tom procesu uz napomenu da to čine protestirajući što prava njihovog klijenta nisu ispoštovana i da se obrana nije čula tokom suđenja.

Obrana ističe da su završni podnesci podnreti uvjetno kako bi se zaštitila procesna prava klijenta i ne predstavljaju ni odricanje niti priznanje (zadatih rokova), pa zato obrana zadržava pravo da ih povuče ukoliko Žalbeno vijeće promjeni svoju odluku u vezi sa pravom na fer suđenje .

U međuvremenu, iz tribunala je saopćeno da je sudac Liu Daqun odbio zahtjev obrane Ratka Mladića da se iz žalbenog vijeća koje će odlučitvati po jednoj njegovoj žalbi izuzme predsjednik Tribunala sudija Theodor Meron.

Daqun je odbio i Mladićev zahtjev za izuzeće suca Fausta Pocara i Karmela Agiusa iz postupaka odlučivanja po Mladićevim žalbi na odluku koja se tiče odbijanja odlaganja završnih riječi u procesu, kao i odluke povodom Mladićevih tvrdnji da nema fer suđenje.

Usmeno izlaganje završnih riječi tužilaštva zakazano je od 5. do 7. decembra, a Mladićeve obrane za 9, 12. i 13. decembar.

XS
SM
MD
LG