Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mostovi zastupnici proturječno o gašenju rafinerije Sisak


Ilustrativna fotografija

Zastupnici Mosta danas su u roku od nekoliko sati podigli dosta medijske prašine u Hrvatskoj izjavama o tome kako je neminovno gašenje sisačke i riječke rafinerije.

Prvo je bivši Mostov ministar gospodarstva i aktualni saborski zastupnik Tomislav Panenić zatražio stanku na današnjoj sjednici Sabora kako bi upozorio na odnos INA-e i MOL-a. Izjavio je kako uznemiruju izjave čelnika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako će MOL grupa slijediti svoj poslovni put s INA-om ili bez nje.

Potom je dodao kako izgleda "da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno".

Nedugo zatim, pridružio mu se i MOST-ov ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović, koji je potvrdio najave Panenića o tome da će rafinerija u Sisku biti zatvorena, a dodao je i kako se razmišlja o gašenju rafinerije u Rijeci.

No, nakon što je medijima odjeknula vijest te nakon što su u javnost odaslane i prve žestoke reakcije sindikata, ministar Dobrović odlučio je sazvati izvanrednu press konferenciju na kojoj je kazao kako nema govora o tome da radnici sisačke rafinerije ostanu bez posla, Dobrović nije opovrgnuo izjave koje je dao ujutro.

Naime, na upit novinara o tome da pojasni što je mislio, kazao je kako je on govorio o vremenskom horizontu od nekoliko desetljeća, a ne o potezu od danas do sutra.

Time je Dobrović u biti poručio kako se rafinerija gasi, ali i pojasnio kako će do toga doći tek kroz 20-ak godina.

Dodatno, MOST-ov ministar je na press konferenciji potvrdio svoje uvjerenje o tome kako Hrvatska treba prijeći na postfosilno društvo, iz čega, logika nalaže, neminovno proizlazi i gašenje rafinerijskih kapaciteta, piše portal Index.

Oglasio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji j kazao kako je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom te kako će se uskoro održati sastanak između Uprave Ine i Vlade na kojem će se razmotriti odnosi i strateški interesi Hrvatske u Ini.

" Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji", kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

XS
SM
MD
LG