Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Igmanska inicijativa: Skandalozna odluka skupštine RS


Zgrada Narodne skupštine RS

Igmanska inicijativa, asocijacija nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osudila je odluku Narodne skupštine RS da se dodjele priznanja Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

To je uvreda prije svega žrtava tih “zaslužnih građana” RS, čije “zasluge” su vrednovale pravomoćne presude Haškog suda kao genocid, zločine protiv čovječnosti, istrebljenje i etničko čišćenje, kaže se u saopćenju Igmanske inicijative.

Takva odluka predstavlja, dvadeset i jednu godinu poslije rata i Daytonskog mirovnog sporazuma, na koji se ta ista Skupština voli pozivati kad joj odgovara, najflagrantnije kršenje suštine tog sporazuma.

Ta odluka ne samo da je trajna necivilizacijska sramota za Skupštinu RS, ona je i prijetnja svim građanima BiH pa i svim građanima susjednih država.

Tražimo od Narodne skupštine RS da tu sramotnu odluku povuče što prije, i u interesu mira i u interesu građana koje bi trebala zastupati. Ako to Skupština RS ne učini pozivamo Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i cijelu međunarodnu zajednicu da odluku Narodne skupštine RS najoštrije osude i pozovu na njeno povlačenje, kaže se u saopćenju udruženja nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

XS
SM
MD
LG