Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duraković će se žaliti Ustavnom sudu BiH


Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice i nezavisni kandidat na izborima 2. oktobra 2016.

Nezavisni kandidat za načelnika opštine Sreberenica Ćamil Duraković je najavio da će se žalitu Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog suda da odbaci njegovu žalbu za poništenje izbora u Srebrenici.

Advokat Durakovića, dosadašnjeg načelnika Srebrenice, Nedim Ademović na večerašnjoj press konferenciji je rekao da će od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tražiti privremenu mjeru zabrane objavljivana konačnih rezultata za načelnika Opštine Srebrenica.

Ademović je kazao da je odbijanje žalbe za ponovno brojanje glasova saznao putem medija, a ne od Suda BiH kako je to trebalo.

Duraković je rekao da poštuje odluku Suda BiH, ali da se na tome neće završiti te da će nastaviti pravnu borbu.

"Jučer smo svjedočili da se u RS-u ratnim zločincima dodjeljuju plakete, stoga iz moralnih razloga nastavljam borbu. Imamo dokaze da je narušen izborni proces tokom Lokalnih izbora u BiH i istrajat ćemo u našim nakanama", rekao je Duraković.

Ranije u utorak je objavljno da je Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu nezavisnog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića za poništenje izbora u Srebrenici i ponovno prebrojavanje glasova, čime je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH postala pravosnažna.

Očekuje se da se Apelacioni odjel Suda BiH, kako su kazali iz CIK-a, u narednim danima očituje i o prigovoru koalicije SDA-SBB po istoj stvari nakon čega će se u potpunosti razriješiti situacija oko izbora za načelnika opštine Srebrenica i Skupštine opštine Srebrenica.

Žalbe na utvrđene rezultate lokalnih izbora u Srebrenici podnesene su s ciljem osporavanja rezultata izbora nakon utvrđivanja nepravilnosti na sam dan izbora s obzirom na to da se, kako se tvrdi, brojnim građanima dozvolilo da glasaju sa neregularnim dokumentima, kao i da je policija upala u Opštinu Srebrenica nakon čega izborni materijal nije bio pod nadzorom Opštinske izborne komisije.

Istovremno, žalba je bila upućena i zbog odluke CIK-a BiH da ne uvrsti glasački materijal pristigao putem pošte nakon 4. oktobra, iako je bio sa žigom od 2. oktobra, dana lokalnih izbora u BiH, a radi se o 2.000 koverata.

Mladen Grujičić kandidat srpskih stranka za načelnika Srebrenice osvojio 4.678 glasova, dok je Ćamil Duraković osvojio 3.910.

XS
SM
MD
LG