Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljakinje nastavile proteste protiv zabrane abortusa


Varšava

Veliki broj Poljakinja i danas se okupio u gradovima širom zemlje, u znak protesta zbog predložene zabrane abortusa u slučajevima kada fetus ima velike nedostatke ili nema izgleda da preživi po rođenju, javlja AP.

Mnoge učesnice, kojima su se pridružili i muškarci, bile su obučene u crno, simbolično izrazivši žalost zbog mogućeg gubitka reproduktivnih prava, protestovale su na ulicama Varšave, Gdanjska, Lođa, Vroclava, Poznanja i drugih gradova širom ove pretežno rimokatoličke zemlje sa 38 miliona stanovnika.

Jedan od transparenata nosio je poruku: "Devojke samo traže osnovna prava".

Današnji protesti usledili su nakon uličnih demonstracija početkom meseca protiv predloga o još restriktivnijem zakonu kojim bi bili zabranjeni abortusi u svim slučajevima, uključujući silovanje, i nametnute zatvorske kazne u trajanju do pet godina za žene i lekare koji bi bili umešani u prekid trudnoće.

Masovni takozvani "crni protesti" primorali su poslanike da odustanu od tog predloga.

Žene su se sada vratile na ulice protestujući zbog novog predloga predsednika vladajuće partije Prava i pravde Jaroslava Kačinskog, koji je ranije ovog meseca rekao da njegova partija želi da obezbedi da, čak i u trudnoćama u kojima je izvesno da "fetus neće preživeti ili da je veoma deformisan, dete ipak bude rođeno kako bi bilo kršteno, sahranjeno i imalo ime".

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Evropi, koji abortus dopušta samo u slučajevima silovanja, kada fetus ima neotklonjiva oštećenja ili kada je ugrožen život ili zdravlje žene, podseća američka agencija.

XS
SM
MD
LG