Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kaznev: Evakuisano 2.318 migranata iz kampa u Kaleu


Migranti čekaju u redu na evakuaciju iz Kalea

Iz kampa "Džungla" u francuskom lučkom gradu Kaleu danas je evakuisano 2.318 migranata i odvedeno na druge smeštajne lokacije, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, na kraju prvog dana operacije francuskih vlasti s ciljem rušenja ozloglašenog kampa, javlja AFP.

"Od 2.318 migranata, 1.918 odraslih je napustilo Kale u 45 autobusa i prevezeno u 80 prijemnih i orijentacionih centara koji se nalaze u 11 regiona Francuske", rekao je Kaznev novinarima.

Prema njegovim rečima, 400 dece je "odvedeno u privremene prijemne centre" u okviru kampa pre nego što budu prebačeni drugde, navodi francuska agencija.

Evakuacija kampa počela je jutros, a u okviru te operacije će između 6.000 i 8.000 migranata biti premešteno u prihvatne centre širom Francuske.

Planirano je da se do kraja nedelje kamp isprazni i da bude srušen, navodi AP.

Noseći kofere i druge stvari, migranti su ranije danas počeli da se okupljaju ispred skladišta, koje služi kao glavno sedište operacije u okviru koje će biti premešteni u prihvatne centre širom Francuke.

Policija opremljena za eventualne nemire tokom evakuacije izbeglica
Policija opremljena za eventualne nemire tokom evakuacije izbeglica


Oko 1.250 policajaca i bezbednosnih zvaničnika je mobilisano kako bi se obezbedilo nesmetano izvođenje operacije.

U kampu "Džungla" je često dolazilo do nasilja pošto migranti, pretežno iz Afrike i sa Bliskog istoka, pokušavaju da se ukrcaju u kamione koji idu za Britaniju, pri čemu se sukobljavaju sa vozačima i policijom.

XS
SM
MD
LG