Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kolinda Grabar-Kitarović u posjeti Azerbajdžanu


Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska i Azerbajdžan prijateljske su zemlje i strateški partneri s vrlo dobrim odnosima i bez otvorenih pitanja te stoga imaju prostora za bolju suradnju na mnogim područjima, složili su se u Bakuu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsejdnik Azerbajdžana Ilham Alijev.

U raskošnoj palači s pogledom na Kaspijsko jezero, 45 kilometara udaljenoj od prijestolnice Bakua, Kolindi Grabar-Kitarović priređen je državni doček uz himne i obilazak počasne bojne, kojoj je predsjednica pozdrav uputila na azerskom jeziku.

Vidim mogućnosti za daljnju suradnju Hrvatske i Azerbajdžana vezanu za transport energije, ali i preko korištenja hrvatskih luka za transport vaših dobara u zapadnu Europu, što bi skratilo vrijeme transporta u odnosu na sjevernoatlaske rute, poručila je nakon razgovora hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Definirali smo prioritete - moramo povećati međusobnu trgovinsku razmjenu i transport. Postoje dobre prilike u transportu, ne odnosi se to samo na kupnju brodova iz Hrvatske, kojima smo iznimno zadovoljni i koji su nam pomogli da unaprijedimo transport na Kaspijskom jezeru, već i na koridor između istoka i zapada koji prolazi kroz Azerbajdžan, poručio je azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

Predsjednicu danas očekuju i razgovori s premijerom Arturom Rasizadeom i predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovim, kao i predavanje na diplomatskoj akademiji.

Trebala bi posjetiti i Aleju mučenika, spomen-obilježje civilima ubijenima 19. i 20. siječnja 1990. pri upadu sovjetskih snaga u Baku. Predsjednica će potom položiti vijenac na grob bivšeg predsjednika Hajdara Alijeva.

XS
SM
MD
LG