Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Govedarica novi predsednik SDS-a


Vukota Govedarica (desno)

Skupština Srpske demokratske stranke (SDS) u Banjaluci izabrala je na vanrednoj sednici Vukotu Govedaricu za novog predsednika stranke.

Za izbor Govedarice glasalo je 348 članova Skupštine, od 355 prisutnih članova.

Govedaricu su na tu funkciju predložili Predsedništvo i Glavni odbor SDS, pošto se dosadašnji lider stranke Mladen Bosić povukao sa te pozicije, zbog loših rezultata SDS-a na lokalnim izborima 2. oktobra.

Kandidati za novog predsednika SDS-a bili su i Milan Miličević i Rado Savić, ali su oni odbili kandidature, pošto su na lokalnim izborima ponovo izabrani za načelnike Teslića i Lopara.

Vukota Govedarica bio je jedan od potpredsednika SDS-a i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Govedarica je rodjen 1976. godine u Gacku, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja završio je u Novom Sadu 2000. godine. Član SDS-a je od 1999. godine. Bio je predsednik Omladine SDS-a, a u poslednjih pet godina je bio potpredsednik stranke.

Od 2008. godine do danas Govedarica je tri puta dobijao mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Dosadašji predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je ranije u nedelju da se posle 10 godina na toj funkciji povukao kako bi stranci otvorio novi politički prostor za neophodne promene i pripreme za opšte izbore 2018. godine.

U svom obraćanju na vanrednoj Skupštini SDS-a u Banjaluci, Bosić je rekao da "nije bilo nikakvog puča" u stranci, kako se spekulisalo u javnosti, već da se sa čela stranke povlači zbog loših izbornih rezultata na lokalnim izborima održanim 2. oktobra.

"To nije odluka doneta u afektu, već plod promišljanja šta je najbolje uraditi za SDS u ovom trenutku. Ne radi se ni o kakvom puču u stranci, nego o mojoj samostalnoj odluci preuzimanja odgovornosti", istakao je on.

XS
SM
MD
LG