Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irak: Parlament usvojio zabranu prodaje alkohola


Alkohol se u restoranima i hotelima u Iraku retko nudi, ali je konzumacija relativno raširena

Irački parlament je izglasao zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola, a taj neočekivani potez bi, prema ocenama analitičara, mogao da razljuti određene manjine, ali će obradovati uticajne verske organizacije.

Zagovornici zabrane tvrde da je ona u skladu sa ustavom, koji zabranjuje da bilo koji zakon bude u suprotnosti sa islamom, prenela je agencija AFP.

Sa druge strane, protivnici te zabrane navode da ona predstavlja kršenje istog tog ustava koji garantuje očuvanje tradicija verskih manjina.

Prema navodima iračkih poslanika, zabrana alkohola je uvedena u poslednji čas kao amandman na jedan zakon i tako mnoge izenadila.

Poslanik u iračkom parlamentu Joandam Kana, inače hrišćanin, naveo je da će kršenje zabrane prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola nositi novčanu kaznu između 10 i 25 miliona iračkih dinara (8.000 do 20.000 dolara) i najavio da će uložiti žalbu protiv te odluke.

Alkohol se u restoranima i hotelima u Iraku retko nudi, ali je konzumacija relativno raširena, posebno u Bagdadu, gde se može naći puno malih prodavnica koje prodaju alkoholna pića.

XS
SM
MD
LG