Dostupni linkovi

Muslimani molili u Koloseumu, zbog zatvaranja džamije u Rimu


Rimski Koloseum gdje su se danas molili muslimani
Rimski Koloseum gdje su se danas molili muslimani

Stotine muslimana organizovalo je u petak molitvu na otvorenom pored rimskog Koloseuma, protestujući zbog zatvaranja improvizovanih džamija i pozivajući vlasti italijanske prijestonice da zaštite njihova vjerska prava.

Vjernici su klečali na ćilimima i ceradama na pločniku samo nekoliko metara od drevnog amfiteatra. Neki su držali transparente na kojima je pisalo "Mir" i "Otvorite džamije".

Najmanje 1,6 miliona muslimana živi u Italiji, ali postoji samo nekliko džamija koje su zvanično registrovane.

Većina molitvi i obreda odvija se u kućama, garažama i islamskim kulturnim centrima, što prema mišljenju desničarskih političara povećava rizik od radikalizacije, posebno nakon višestrukih napada širom Evrope.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano rekao je u avgustu da su " mini džamije u garažama nedopustive".

Grupa za ljudska prava koja je organizovala demonstracije saopštila je da je policija zatvorila tri improvizovane džamije u Rimu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sidikir Bulbul 41-jednogodišnji italijanski državljanin rođen u Bangladešu, koji živi u Rimu 16 godina, kaže da je džamija u kojoj su se molili otvorena 2012., a zatvorena u septembru.

"Molitva petkom je veoma važna za nas i zato smo danas došli u Koloseum. U suprotnom gdje se drugo možemo moliti?" upitao je on.

Desničarski političar Giorga Meloni iz partije Braća Italije pozvala je da se kao obaveza uvede da se muslimani mole na italijanskom jeziku.

Grupa za ljudska prava je navela da moraju postojati jasna pravila o tome kako uspostaviti džamiju.

"Siti smo da se kriminalizuju naša mjesta za molitve" naveli su na svojoj Facebook stranici dodajući "ne postoji relavntana regulacija, a mi ne možemo izmisliti rješenja nezavisno od valsti " .

XS
SM
MD
LG