Dostupni linkovi

Britanska policija uhapsila je tinejdžera osumnjičenog za terorizam


Britanska policija
Britanska policija

Britanska policija je petak uhapsila tinejdžera pod optužbom za terorizam nakon što su pronašli "sumnjive predmete" u londonskoj podzemnoj željeznici u blizini finansijskog okruga Kanari Varf prethodnog dana.

Policija je oduzela pištolj za omamljivanje tokom hapšenja 19-togodišnjaka u sjevernom Londonu koji je uhapšen pod optužbom za pripremanje terorističkih akata, navela je londonska Metropliten policija u saopštenju.

"Policia za sada drži u opticaju sve moguće motive. Oni ne traže nikog drugog u vezi sa istragom u ovom trenutku" navodi se u saopštenju.

Stvari pronađene kod osumnjičenog, koje se još uvjek forenzički pregledaju, pronađene su u četvrtak ujutro u vozu na stanici Sjeverni Grinvič na istoku Londona u blizini poslovnog distrikta ali i muzičke arene O2.

Stanica je bila evakuisana i ekipa za deaktivaciju bombi izvela je kontrolisanu eksploziju da bi osigurala mjesto i pronađene stvari. Istragu ovog slučaja vodi londonska Kontrateroristička komanda.

Britanija je na drugom po intenzitetu stepenu "ozbiljne" uzbune, što podržazumijava da je napad vrlo vjerovatan. Šef londonske policije je u julu rekao da je pitanje "kad ne da li" će biti napada.

Vrlo vidljive patrole, uključujući i naoružani policajci biće raspoređene na transpotnim stanicama nakon incidenta koji se dogodio u četvrtak, da bi smirili javnost.

XS
SM
MD
LG