Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koalicija Ključ EU zvaničnici: Zloupotrebe na dan izbora u CG


Lideri koalicije Ključ Srđan Milić iz SNP Miodrag Lekić, iz Demosa i Žarko Rakčević lider URA-e

Očigledne zloupotrebe od pojedinih državnih institucija, uključujući i hapšenja na dan izbora, daju za pravo opozicionim snagama da osporavaju izborne rezultate i traže hitne odgovore nadležnih organa, ocijenili su lideri Velike koalicije Ključ.

Miodrag Lekić lider Demosa, Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije i Žarko Rakčević lider URE razgovarali su u Podgorici sa direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u evropskoj službi za vanjske poslove, Andželinom Ajhorst, o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon održanih parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Predsjednici Demosa, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, kako je saopšteno iz Ključa, upoznali su sagovornike sa okolnostima i atmosferom u kojoj se odvijao ukupan predizborni i izborni proces.

„Ocijenili su da evidentne zloupotrebe od pojedinih državnih institucija, uključujući i hapšenje osumnjičenih za izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju na sam dan izbora, daju za pravo opozicionim snagama da osporavaju rezultate ovih izbora i traže hitne odgovore nadležnih organa“, kaže se u saopštenju.

Lekić, Milić i Rakčević su naveli da je čak i Posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE/ODIHR) u preliminarnoj izjavi ocijenila da nadležni organi treba da shodno propisima, isprate sve slučajeve proceduralnih nepravilnosti i pozabave se svim nedostacima o kojima su posmatrači izvijestili.

„Politička stabilnost i konstituisanje najvećeg organa zakonodavne vlasti temelj su za demokratsku Crnu Goru i vladavinu prava, uz neophodnost komunikacije, koordinacije i konsenzusa kao preduslova za dalji tok evropskih integracija Crne Gore“, saopštili su predstavnici koalicije Ključ.

Ukoliko, kako su rekli, toga nema teško se može govoriti o brzom formiranju nove vlade i nastavku pristupnog procesa Crne Gore i stabilnog puta u evropskim integracijama, na šta, dodaje se u saopštenju, ukazuju i visoki zvaničnici Evropske unije.

XS
SM
MD
LG