Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović i Dodik dogovorili da zajednički predlože novi zakon o Ustavnom sudu BiH


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik RS Milorad Dodik

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem da SNSD nije spreman i da neće ući u vlast na nivou BiH.

Dodik je kazao da je konstatovano da su SNSD i HDZ BiH ostvarili dobru saradnju te da će s takvom praksom nastaviti i u lokalnim skupštinama gdje je moguće raditi zajedno.

Predsjednik RS-a rekao je da je s Čovićem dogovorio da će SNSD i HDZ BiH kroz radnu grupu raditi na kreiranju zajedničkog prijedloga Zakona o ustavnom sudu.

Na pitanje šta će biti ako SDA obori njihov prijedlog, Dodik je odgovorio da ne može SDA sve obarati i da će razgovarati i s njima.

"Ono što ja znam, nije dovoljno da piše u Ustavu BiH da postoji Ustavni sud BiH, već kad se zakon donese. Mi nemamo zakon o Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik.

On nije htio odgovoriti na to da li će njihov prijedlog podrazumijevati ukidanje stranih sudija u BiH.

On je kazao da je predsjednika HDZ-a BiH upoznao o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te da je bilo govora o rješavanju problema u Kantonu 10.

Osvrnuo se i na lokalne izbore ističući kako je opozicija u RS-u doživjela poraz zbog toga što je bila neuspješna na nivou državne vlasti. On je kazao da je Čoviću otvoreno rekao da je nezadovoljan radom institucija BiH.

Dodik je rekao da je Republika Srpska opredijeljena za evropski put BiH, ali da treba imati u vidu da je potrebno očuvati konsenzus. Kazao je i da mu je drago što je konačno usvojen mehanizam koordinacije.

"Mi što smo željeli to smo i postigli. Taj mehanizam bi trebao biti snažan poticaj onom što se zove evropski put", rekao je Dodik.

Istakao je da SNSD nije spreman i da neće ući u vlast na nivou BiH. Dodao je da je s Čovićem razgovarao i o odnosima sa Hrvatskom i Srbijom.

Dodik je rekao da ono što čujemo od nekih predstavnika Hrvatske u EU nije dobro s obzirom na to da je potrebno poštivati Dejtonski mirovni sporazum.

Zaključio je kako je osnovni međunarodni sporazum u BiH prekršen te da su Hrvati potpuno devalvirani u pogledu političkih kapaciteta.

XS
SM
MD
LG