Dostupni linkovi

Vujanović: Željeli da izazovu haos u Crnoj Gori


Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore

Predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je postojao veliki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore, te da je očigledno da je postojala želja da se Crna Gora, uz pomoć terorističke grupe čiji su članovi uhapšeni uoči izbora, pretvoriti u jedno anarhično i haotično društvo.

Da namjera nije spriječena, kako je rekao, bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina.

''Postojao je visoki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore. Očigledno je da se, uz pomoć te grupe, Crna Gora željela pretvoriti u jedno anarhično i haotično društvo, koje će uz brojne žrtve biti označeno kao prostor na mapi Evrope koji je haotičan, anarhičan i nestabilan i koji kao takav trebalo da bude tretiran od evropske zajednice'', rekao je Vujanović u izjavi za Javni servis.

Dodao je da je saglasan sa ocjenom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da bi, da se napad desio, Crna Gora bila zavijena u crno.

''Želim da iskažem puno poštovanje specijalnom tužiocu koji je pokazao punu posvećenost svom poslu, potrebi da Crna Gora bude stabilna, da se životi svih njenih građana poštuju. Rekao bih da je on najneposrednije rukovodio cijelom akcijom. Vidjeli ste da je izvor same te aktivnosti bio prepoznat još ranije i to uz pomoć onih koji su smatrali da treba pomoći Crnoj Gori, dakle nije samo bog pomogao, kako je rekao tužilac, mada je i on dosta imao udjela sigurno, ali pomogli su i oni koji su shvatili da našem društvu i državi treba pomoć kako se ne bi pretvorila u jedno haotično stanje i da se, kako je to tužilac rekao, zavije u crno, što bi definitivno bilo, nakon Drugog svjetskog rata najtragičnije vrijeme Crne Gore'', rekao je Vujanović, koji je kazao da je sve vrijeme znao za akciju.

''Upućen sam i upoznat sa značajnim dijelom činjenica i imao sam puna saznanja o svim činjenicama i smatrao sam da sve to treba da saopšti državni tužilac. To je on sinoć i učinio na jedan vrlo jasan, detaljan i uvjerljiv način. Za sve one koji hoće da razumiju činjenice i da vjeruju u dokaze jednog profesionalnog postupanja, mislim da se saopštilo ono što ih je ubijedilo u istinitost onoga što je govorio specijalni tužilac. Samo zahvaljujući kvalitetnom, ažurnom i vrlo efikasnom djelovanju crnogorskih bezbjednosnih organa Crna Gora je bila potpuno bezbjedna. Ja sam znao da će tako biti, jer sam znao šta se sve preduzelo da bi taj dan protekao u mirnoj i neproblematičnoj atmosferi. Nijesam smatrao da ja treba da kažem nešto prije nego što se o tome oglase scpecijalni tužilac ili direktor policije. Ja sam bio obaviješten onog momenta kad su oni lišeni slobode. Ali nije bilo moje da ja to saopštavam'', rekao je Vujanović.

On je rekao da očekuje da će pravosudni organi obezbijediti fer suđenje osobama koje su osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije za terorizam u pokušaju.

Siguran je da će pravosudni organi dati ovom predmetu puni prioritet i da će se on ažurno tretirati u daljem postupku.

XS
SM
MD
LG