Dostupni linkovi

Stier: Želimo europeizaciju jugoistočne Europe, pa tako i Srbije


Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier

Novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier (Štir) izjavio je večeras da Hrvatska želi biti faktor stabilnosti i europeizacije jugoistočne Europe, pa tako i Srbije.

"Inzistirat ćemo na poštivanju europskih kriterija, ali želimo i da pomognemo da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok Europe bude stabiliziran i na neki način europeiziran", rekao je Stier za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) upitan o odnosima sa Srbijom.

On je naglasio da je na jugoistoku Europe prioritet hrvatske vanjske politike europski put Bosne i Hercegovine.

"Mi ćemo se aktivno zauzimati za pištovanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, a što uključuje i hrvatski narod", dodao je Stier.

Šef diplomacije je naglasio da u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih država Europe i svijeta, nema porasta radikalizma i populizma.

"Mi smo dobili i ove izbore na euroatlantskoj platformi. To nam daje legitimitet i snagu u vanjskopolitičkom djelovanju i na jugoistoku Europe i u srednjoj Europi", rekao je Stier, predstavljajući glavne smjernice hrvatske vanjske politike.

Hrvatska je sinoć dobila novu vladu koju vodi premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

XS
SM
MD
LG