Dostupni linkovi

Merkel: Ono što se dešava u Alepu je nehumano


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Briselu da se nada da će Evropski savet uspeti da ustanovi da je ono što se dešava u Siriji, uz podršku Rusije, nehumano prema stanovnicima tog grada.

"Zato treba da se radi na primirju i to ne samo na onom od nekoliko sati posle nekoliko sati bombardovanja većo trajnom primirju. Pre svega da bi se dopremila pomoć stanovnicima Alepa i da bi se pokazalo da većina njih nema nikakve veze sa teroristima", rekla je Merkelova pred početak samita šefova država i vlada.

Nadam se da ćemo o tome zauzeti jasan stav, rekla je ona.

Kada je reč o Bregzitu, ona je rekla da je na Britaniji kao će izneti zahtev za izlazak iz Unije.

"Premijerka je rekla da će to biti krajem marta naredne godine tako da nema potrebe da o tome diskutujemo danas", rekla je Merkelova.

Govoreći o migrcijama, ona je rekla da se tu ne radi samo o novcu, već u poboljšanju kapaciteta i šansi za te afričke zemlje i da se ljudima pruži nada.

"Treba da razgovaramo o razvojnoj pomoći, o tome koliko efikasno se ona raspodeljuje i da li smo postigli šta smo želeli ili ne. Treba da budemo veoma samokritični", zaključila je ona, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG