Dostupni linkovi

NATO: Srbija može ostati vojno neutralna


Džejms Apaturaj
Džejms Apaturaj

Politika vojne neutralnosti Srbije apsolutno je održiva, a okrenutost ka Zapadu i saradnja sa Istokom nisu uzajamno isključive ni za Srbiju ni za NATO, rekao je zamenik generalnog sekretara NATO za politička i bezbedonsna pitanja Džejms Apaturaj.

"Srbija mora sama da odluči želi li da aplicira za članstvo ili ne. Trenutno je stoodstotno jasno da je Srbija vojno neutralna i da ne pretenduje da postane članica. Poštujemo takav stav i nemamo nameru da podstičemo Srbiju da ga menja", rekao je Apaturaj za beogradski nedeljnik NIN.

Odgovarajući na pitanje da li je članstvo Srbije u partnerstvu za mir, logičan sled koraka ka punopravnom člastvu u Alijansi, Apaturaj je naveo da između te dve stvari ne postoji automatska povezanost.

On je podsetio da su Švedska, Finska, Austrija, Irska i Švajcarska vrlo prisutne i aktivne u Partnerstvu za mir, a nemaju nikakvu nameru da postanu članice NATO-a.

Zvaničnik NATO-a je istakao da ga brine brzo pogoršanje odnosa između Istoka i Zapada i ruske taktike u Siriji, naročito Alepu, ali je dodao da ljudi ne treba da brinu zbog potencijalnog sukoba Rusija i NATO pakta.

"Ne vidim nikakve mogućnosti za tako nešto, naročito ne za nuklearni konflikt, a svakako ne zbog Sirije. Samo bismo voleli da postoje uslovi za dobre odnose s Rusijom", rekao je Apaturaj, ustvrdivši da toga nema, jer po njegovim rečima zvanična Moskva ne poštuje međunarodno pravo.

XS
SM
MD
LG