Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oland i Merkel Putinu: Bombardovanje Alepa je ratni zločin


Merkel i Oland nisu isključili mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji

Lideri Nemačke i Francuske kritikovali su Rusiju zbog napada na Alepo i istakli da ono što se tamo dešava predstavlja ratni zločion.

"Ono što se dešava u Alepu je ratni zločin, jedan od prvih zahteva je da bombardovanje od strane režima i njegovih ruskih saveznika mora da prestane", rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, prenosi AFP.

"U ime Nemačke sam jasno rekla da međunarodno pravo jasno definiše ratne zločine i da je bombardovanje nehumano. Oni predstavljaju strašan problem za ljude", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Oland i Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare kritikovali Putina zbog vazdušnih udara Moskve u Alepu i nisu isključili mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji zbog toga.

Putin je u četvrtak ujutru u Berlinu rekao da je Moskva spremna da produži humanitarnu pauzu u sirijskom gradu Alepu "dokle god je to moguće".

"Jasno smo izneli nameru da produžimo pauzu dok je god to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin.

Aktuelno primirje u Siriji mora da bude polazna tačka za humantiarnu pomoć ljudima u Alepu, rekla je Merkelova rano jutros, posle skoro šest sati razgovora.

Merkelova je rekla da Rusija snosi značajan deo odgovornosti za humanitarnu situaciju u Siriji, ali je dodala da bez primirja nije moguće razdvojiti civile od terorista.

O eventualnim dodatnim sankcijama protiv Moskve, prema njenim rečima, biće razgovora na samitu EU koji počinje 20. oktobra.

Razgovori Merkelove i Olanda sa Putinom završeni su kasno noćas u Berlinu, bez konkretnih rezultata, a lideri Nemačke i Francuske kritikovali su Rusiju zbog vazdušnih udara u sirijskom gradu Alepu.

XS
SM
MD
LG