Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: Dijalog u Briselu u zastoju, primena dogovora otvara poglavlja


Dijalog Beograd-Priština u sredu je nastavljen u Briselu s ciljem da se izlaz iz zastoja nađe kroz nužnu primenu postignutih dogovora, a napredak će omogućiti da se otvore i nova poglavlja jer bi to Evropska komisija ugradila i u godišnji izveštaj Srbije o napretku u reformama, javlja Beta.

To su naveli diplomatski izvori u Evropskoj uniji, koji su takođe rekli da u pregovaračkoj poziciji EU za poglavlje 35, kojim se prati dijalog i normalizacija odnosa Beograd-Priština, nije došlo do promene jer bi za to bila nužna saglasnost svih članica Unije.

Ovi zvaničnici su dodali da otud nema potvrde za pisanje medija u Srbiji da je u poziciju EU unesen stav da će Zajednica srpskih opština moći da počne da deluje tek kad prestane rad paralelnih institucija Srbije na Kosovu.

Oni tvrde da ni na koji način stavovi Prištine ne mogu mimo saglasnosti Saveta ministara EU ući u poziciju za poglavlje 35, a podvlače da je sad preko potrebno da obe strane učine bitne korake u primeni dogovora, što se odnosi i na Prištinu kad je u pitanju Zajednica srpskih opština.

U delegaciji Beograda se navaodi da evropski posrednici malo čine da Prištinu privole na poštovanje onog što je utvrdjeno dijalogom, što utiče i na preovladavjuće mišljenje među građanima Srbije da bi Beograd trebalo da obustavi dijalog, dok sad samo nešto preko 40 odsto građana smatra da Srbija treba da uđe u EU.

Diplomate u Briselu kažu da se dogovori moraju sprovesti o konkretnim pitanjima telekomunikacija, slobode kretanja i priznavanja diploma.

Dijalog je nastavljen na nivou stručnjaka koji nastoje da približe stanovišta o stanju pregovora, kao i u sprovodjenju dogovora o slobodi kretanja i sporazuma o diplomama.

Kad je reč o imovini, izvori u Briselu objašnjavaju da ako se u primeni dogovora u dijalogu ispostavi da bi to ili neka druga tema, imala bitnog upliva na ishod, onda bi bilo prihvatljivo da se saglasnošću obe strane i o tome načelno ili delimično razgovara.

U pregovaračkoj poziciji EU o poglavlju 35, prema uvidu agencije Beta, navodi se da "Srbija razume da proces ulaska u članstvo (u EU) i normalizacija (odnosa Beograd-Priština) moraju teći uporedo i jedan drugog podupirati".

Takodje se podvlači da će Srbija napredovati ka članstvu u EU ako bude vidljivog i trajnog napretka u normalizaciji odnosa s Kosovom i da će obaveštavati nadležna kosovska tela o isplati penzija policajcima i konstruktivno se angažovati u nalaženju dogovora za podršku sudskom osoblju".

XS
SM
MD
LG