Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinarka Sanja Kjajić dobitnica nagrade 'Dušan Bogavac'


Sanja Kljajić

Novinarka iz Novog Sada Sanja Kljajić dobitnica je ovogodišnje novinarske nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac", saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Novinarskim angažmanom na Radio-televiziji Vojvodina i otkazom zbog cenzure u tom javnom servisu Kljajić je poslala snažnu poruku koleginicama i kolegama, "kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji", navodi se u obrazloženju žirija koji je jednoglasno doneo odluku.

U zahtevu za sporazumni prestanak radnog odnosa Kljajić je navela da raskid radnog odnosa zahteva "zbog cenzure koja se sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a”, a kap koja je prelila čašu je cenzurisanje televizijskog priloga o radničkim pravima u Srbiji", podseća NUNS.

Dodaje se i da su ove godine u užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili novinarski tim "Insajdera", redakcija "Njuzneta" i Centar za istraživačko novinarstvo.

Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac" posebno ističe hrabar gest – štrajk glađu novinara niških "Narodnih novina", Jovice Vasića koji već danima protestuje u centru grada zbog ignorisanja radnih, profesionalnih i građanskih prava zaposlenih u tom lokalnom mediju.

Članovi žirija su bili Danica Vučenić, Branka Bogavac, Dušan Petričić, Vukašin Obradović i Filip Mladenović.

Ceremonija dodele novinarske nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" održaće se u sredu, 26. oktobra, u 12 sati u beogradskom Medija centru.

XS
SM
MD
LG