Dostupni linkovi

Krijumčari migranata postaju sve nasilniji


Migranti na mađarsko-srpskoj granici
Migranti na mađarsko-srpskoj granici

Krijumčari migranata postaju sve nasilniji u pokušaju da migrante prebace preko granice Srbije, rekao je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

On kaže da migranti na miran način pokušavaju da pređu državnu granicu Srbije, koju obezbjeđuju zajedničke patrole srpske vojske i policije, ali da su krijumčari veoma nasilni i da pokušavaju da nasrnu na patrole i da je registrovano više takvih slučajeva u posljednje vrijeme.

"Kada uoče naš punkt, pokušavaju da nasrnu na vojnike i policajce. Kasnije pokušavaju drugim vozilima da ih gurnu sa puta. Mi se jako dobro nosimo sa tim, ali treba biti svestan rizika", rekao je Krivokapić za RTS.

On je naveo da migranti kada vide patrole, okrenu se, vrate, eventualno zatraže vodu, dok sa krijumčarima, koji pokušavaju da prevezu migrante za veliki novčani iznos, posljednjih 15 dana postoji problem koji predstavlja bezbjednosni rizik po pripadnike vojske i policije.

"Loši vremenski uslovi utiču na pokušaje prelaska državne granice. Kad se smiri vreme migranti u većem broju pokušavaju da pređu granicu. U poslednjih 15 dana iz Bugarske je izražen pritisak. Od 22. jula do danas registrovali smo 12.000 pokušaja ilegalnog prelaska", rekao je Krivokapić.

On je naveo da su do danas pripadnici vojske i policije uhvatili 61 osobu koja je pokušala da preveze migrante.

XS
SM
MD
LG