Dostupni linkovi

Srpska lista ponovo se obratila Ustavnom sudu Kosova


Priština
Priština

Poslanici Srpske liste podneli su zahtev Ustavnom sudu Kosova da ispita ustavnost Zakona o strateškim investicijama, usvojenog prošle nedelje u Skupštini Kosova.

Kako su iz Vlade Kosova rekli, ovaj zakon će eliminisati barijere, olakšati birokratske procedure i povećati interes kod stranih investitora.

Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Srpske liste, naveo je da su mnogi članovi ovog zakona u suprotnosti sa međunarodnim pravom za zaštitu ljudskih prava i imovine.

„Nedopustivo je da usvajanjem jednog ovakvog zakona, kosvoskog vladi se dopusti da slobodno raspolaže sa imovinom koju je prethodno, ne znamo još uvek pod kojim okolnostima, proglasila kao imovinu državnu i društvenu i da na osnovu medjuninistarske komisije za strateške investicije, strateškim investitorima dodeljuje i prodaje zemlju i imovinu koja jednostavno nije ispoštovala ni jednu tendersku proceduru“, kazao je on.

On je dodao da ovaj zakon može da ugrozi imovinu Srpske pravoslavne crkve i formiranje Zajednice opština sa srpskom vecihinom.

Srpska lista je odlučila da zamrzne svoje učešće u Vladi Kosova zbog usvojenog Zakona o Trepči, zbog kojeg se takođe obratila Ustavnom sudu prošle nedelje.

Simić je rekao da ova dva zakona ne štite interese Srba na Kosovu.

XS
SM
MD
LG