Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optužnica protiv osam bivših pripadnika JNA i paravojnih jedinica


Odavanje pošte žrtvama Vukovara

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika JNA i srpskih paravojnih jedinica koje po komandnoj odgovornosti tereti za ubistva 118 civila, silovanja i proterivanje hrvatskog stanovništva na području šibensko-kninske županije od 1991. do akcije "Oluja" 1995.

Tužilaštvo nije navelo imena optuženih, ali je agencija Hina navela da je među njima penzionisani general bivše JNA Borislav Đukić kojem se već na splitskom sudu sudi za rušenje brane na Perući 1993. godine.

Prema saopštenju tužilaštva, optuženi se terete da su od avgusta 1991. do 4. avgusta 1995, kao zapovednici JNA, milicije, teritorijalne odbrane i vojske samoproglašene "SAO Krajina" i "RSK", naredili da se artiljerijom i pešadijom napadnu civilna naselja na području šibensko-kninske županije.

Kada su deo naselja okupirali, naredili su artiljerijske napade na civilna naselja naseljena hrvatskim stanovništvom pod kontrolom hrvatskih snaga.

Optuženi su znali da njihovi podređeni ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti, da siluju žene, kao i da pale, miniraju i na druge načine uništavaju stambene, privredne, katoličke i verske objekte, ali nisu predizeli radnje da to spreče, navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo navodi da su njihovi podređeni, ohrabreni držanjem svojih zapovednika, ubili 118 civila, pet žena su silovali, a sedam pokušali da siluju. Mnogobrojno stanovništvo je proterano, a uništen je veliki broj objekata sve do vojnopolicijske akcije "Oluja".

Splitsko tužilaštvo je u saopštenju istaklo da je optužnica podignuta posle višegodišnjeg rada policije i državnog tužilaštva i prikupljanja dokaza sprovodjenjem ekshumacija, sudsko-medicinskih veštačenja, analiziranja dokumentacije iz Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata i dokumentacije Haškog tribunala, kao i ispitivanja 450 svedoka i sprovedene istrage (više od 3.000 dokaza).

Predloženo je suđenje u odsustvu za one koje nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Penzionisani general bivše JNA Borislav Đukić u splitskom zatvoru je od marta ove godine kada ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj. Na početku suđenja u julu Đukić se izjasnio da se ne oseća krivim za rušenje brane na Perući 1993. godine.

Ta optužnica Đukića i ostale, među kojima i komandanta 9. kninskog korpusa JNA Ratka Mladića, tereti za rušenje brane s 30 tona eksploziva. Optužnicom su obuhvaćeni i pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske krajine (SVK) i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije "RSK".

XS
SM
MD
LG