Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han i Mogerini: Očekujemo brzo Skupštinu i Vladu CG


Potpredsjednica Evropske komisije i šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar sa susjedsku politiku Johanes Han

Građani Crne Gore glasali su juče na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformisanog zakonskog okvira, saopštili su predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Zajedničku izjavu visoke predstavnice i potpredsjednice EK Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana o izborima u Crnoj Gori prenosimo integralno.

"Građani Crne Gore glasali su juče na parlamentarnim i lokalnim izborima na miran i uredan način i u pod reformisanim pravnim okvirom. Izbore su pratili lokalni i međunarodni posmatrači, akreditovani kod Državne izborne komisije".

"Misija posmatrača OSCE/ODIHR u svom preliminarnom izvještaju ocjenjuje da su parlamentarni izbori održani u konkurentnom okruženju i karakteriše ih opštim poštovanjem osnovnih sloboda, kao i primijećenim pozitivnim promjenama koje pokazuju iskrenu volju da se unaprijedi proces".

Slučajevi uočenih proceduralnih nepravilnosti treba da se propisno isprate od strane nadležnih organa i treba se pozabaviti drugim prijavljenim nedostacima o kojima su izvijestili posmatrači, piše u zajedničkom saopštenju.

"Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji i naredni mjeseci moraju biti iskorišteni za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u vladavini prava, gdje želimo da vidimo još jači bilans rezultata. Očekujemo konstituisanje novog parlamenta, brzo formiranje vlade i nastavak stabilnog putu Crne Gore prema euroatlantskim integracijama, kao i prema koristima koje ovaj proces donosi njenim građanima i Evropi u cjelini" stoji u saopštenju Federike Mogherini i Johanesa Hana.

XS
SM
MD
LG