Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija najavila osmočasovnu obustavu napada na Alepo u četvrtak


Alepo nakon vazdušnih udara ruskih i sirijskih snaga

Ruske i sirijske snage obustaviće u četvrtak na osam sati bombardovanje Alepa iz humanitarnih razloga, da bi omogućili civilima i pobunjenicima da izađu iz grada pod opsadom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Moskva je međutim odbacila duži prekid vatre, korak koji je Zapad tražio od njih, uz obrazloženje da bi time samo dali priliku islamistima da se pregrupišu.

Ujedinjene nacije, koje već dugo traže 48 -satni humanitarni prekid vatre pozdravili su najavu Rusije.

"Svako popuštanje nasilja, svako smanjenje sukoba, svaka puaza koja se primijeni je veoma dobrodošla" rekao je portparol UN Stephane Dujarric.

"Iskoristićemo svaku pauzu da učenimo sve što možemo. Očegledno postoji potreba za dužim prekidom vatre da bi kaminioni sa pomoći mogli da stignu tamo" rekao je on.

Ruski avioni i snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada intenzivno bombarduju dijelove istočnog Alepa pod kontrolom pobunjenika od prošlog mjeseca i kolapsa prekida vatre dogvorenog pod pokroviteljstvom Rusije i SAD.

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini i šef francuske diplomatije Jean -Marc Arynault, naglasili su danas u Luksemburgu da su ministri vanjskih poslova EU bili odlučni u zahtjevu da se obustavi "masakr civila" i pokrene mirovni proces i političko rješavanje krize u Siriji.

EU je navela da su sirijske i ruske snage u Alepu "možda počinile ratni zločin".

XS
SM
MD
LG