Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikolić: Ne uvodimo sankcije Rusiji, bez obzira na pritiske


Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić

Srbija, bez obzira na pritiske, nikad neće uvesti sankcije Rusiji, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na otvaranju Razvojnog centra Ruskog geografskog društva Nikolić je rekao: "Sami smo iskusili razorne posledice sankcija po državu i narod. One su dalekosežno negativne i najčešće pogadjaju najranjivije slojeve stanovništva, baš one koje oni koji uvode sankcije često deklarativno stavljaju pod zaštitu".

Nikolić je ocenio da, bez saradnje s Rusijom, Srbija ne bi mogla da "u punoj meri ostvari svoje državne interese", pre svega očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, posebno pred medjunarodnim institucijama.

"Ne želimo da nam drugi biraju prijatelje kao što ih mi ne biramo drugima. Uvek ćemo se zalagati da se nesporazumi u medjunarodnim odnosima rešavaju dijalogom, na miran i dostojanstven način", rekao je Nikolić.

On je dodao da otvaranje Razvojnog centra ruskog geografskog društva predstavlja "signal da je Srbija postala važna tačka oslonca u geostrateškim razmišljanjima Rusije" i konkretizaciju straeškog partnerstva Srbije i Rusije.

Predsedniku Srbije uručena je članska karta tog društva.

Zamenik predsednika Ruskog geografskog društva Vladimir Kolosov pročitao je pismo predsednika društva Sergeja Šojgua u kome se navodi da su primarni zadaci Razvojnog centra razmena omladine, zajedničke ekspedicije i kulturno-obrazovna saradnja Srbije i Rusije.

Dekan Geografskog fakulteta u Beogradu Dejan Filipović uručio je danas Kosolovu povelju koju je taj fakultet dodelio Ruskom geografskom društvu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da je Srbija druga zemlja, posle Švajcarske, u kojoj je otvoren Razvojni centar i ocenio da je njegovo otvaranje "logičan korak progresivnog razvoja rusko-srpske saradnje i vrlo važan korak na putu stvaranja harmonije u svetu".

Direktor Razvojnog centra Miroljub Milinčić rekao je da je otvaranje centra rezultat dugotrajnog razmišljanja da bi intenziviranje saradnje "bilo od obostrane koristi za dve države".

Rusko geografsko društvo osnovano je 1845. godine, od 2009. godine društvom predsedava ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, a od 2010. godine predsednik Starateljskog saveta društva je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusko geografsko društvo ima oko 20.000 članova i obavlja oko 400 projekata godišnje.

XS
SM
MD
LG