Dostupni linkovi

OEBS: Izbori u CG u skladu sa međunarodnim standardima


Margareta Cederfelt, iz posmatračke misije OEBS-a na press konferenciji u Podgorici 17. oktobra 2016.
Margareta Cederfelt, iz posmatračke misije OEBS-a na press konferenciji u Podgorici 17. oktobra 2016.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori 16. okobra održani su u takmičarskom okruženju uz poštovanje osnovnih sloboda, ali je kampanju karakterisao nedostatak jasnih alternativnih rješenja u pogledu unutrašnjih politika i napadi na ličnom nivou, ocijenili su posmatrači u današnjoj izjavi.

Iako pluralistično, medijsko okruženje je karakterisalo nedostatak uređivačke nezavisnosti.

Izborna administracija je ispunila zakonske rokove, ali uprkos povećanim operativnim i ljudskim kapacitetima, profesionalni kapaciteti su ostali neadekvatni.

Izborni dan je protekao u miru i uredno, uz nekoliko slučajeva nepravilnosti u procedurama.

''Iako je ambijent kampanje karakterisala polarizovana debata oko spoljne, politike ovi izbori su održani u takmičarskom okruženju sa poštovanjem osnovnih sloboda. Pozitivne promjene koje smo uočili pokazuju iskrenu želju da se unaprijedi proces.'', kazala je Margareta Cederfelt, Specijalna koordinatorka i vođa kratkoročne Posmatračke misije OSCE.

Oni su ocijenili da su protekli izbori prikazali volju naroda.

''Velika izlaznost održava nade koje su građani Crne Gore imali u ove izbore. Navodi o korupciji finansiranje kampanje iz inostranstva, političke tenzije i nedoslijednosti u zakonskom okviru obojili su izborno okruženje. Uprkos tome, zaključak naših posmatrača je da su izbori prikazali volju naroda. Zadatak novizabranog parlamenta sada je da radi u sastavu mandatara koje su glasači izabrali kako bi ostvario pun demokratski potencijal države'', istakao je Aleksandar Pocijej, šef PACE delegacije.

Članstvo u NATO je bilo centralno pitanje, a učesnici na izborima su slali opšte poruke neophodnosti sprovođenja ekonomskih socijalnih i političkih reformi otvaranja radnih mejsta i smanjenja iseljavanja mladih ljudi, te suzbijanja korupcije na visokom nivou, ocijenili su posmatrači.

Kampanje političkih partija su se velikoj mjeri oslanjale na ličnosti, dok je često bilo vrlo malo detalja o političkim rješenjima.

"Izbori su pokazali težnju građana Crne Gore da budu maksimalno uključeni u izgradnju stabilne demokratske budućnosti svoje zemlje. Birači su imali širok izbor. Iak napredak u izbornoj administraciji i medijski profesionalizam će doprinijeti unaprjeđenju sljedećih izbora'', kazao je Azej Gulijev, šef OSCE PA delegacije.

Kako su dalje ocijenili iako nijednu izbornu listu nije predvodila žena, pozitivan je pomak to što su 32% kandidatkinja na listama bile žene.

XS
SM
MD
LG