Dostupni linkovi

Mesić: Bilo bi pogubno da Hrvati dobiju treći entitet


Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske
Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas je održao predavanja studentima Univerziteta u Zenici gdje je govorio o Bosni i Hercegovini jučer, danas i sutra, a prokomentarisao je i izbore u Stocu, referendum u Republici Srpskoj te put BiH ka Evropskoj uniji.

Mesić je istakao da BiH ide putem Evrpske unije te da je samo pitanje kojom brzinom će taj proces da se realizira. On je dodao da je Dejtonski sporazum prihvaćen u svijetu, ali i na našem području gdje je zaustavio krvoproliće.

"Dejtonski sporazum nije dovoljno učinio na funkcioniranju jer se pojavljuje entitet koji praktično odudara od procesa koji se očekuju za ulazak u EU", dodao je Mesić.

On nije želio komentarisati poteze aktuelne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o hrvatskoj inicijativi za reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ja ne želim komentarisati šta aktuelna predsjednica danas izjavljuje, ali bilo bi pogubno za Hrvate da dobiju treći entitet. Očito da niko ne pomišlja, od onih koji predlažu da se formira treći entitet, da se Posavina vrati u treći entitet, već da se podijeli Federacija. Vi znate ako se dijeli država, to može izazvati nove sukobe i ratove koji nikome ne trebaju", izjavio je Mesić.

Na najavljeni Dodikov referendum o priključenju NATO-u Mesić je pojasnio:

"Mislim da se ključ rješenja nalazi u Beogradu, a ne u Banjoj Luci. Vrh politike Beograda kaže da želi jedinstvenu BiH, ali da u svemu podržavaju RS i Dodika koji ne priznaje BiH. Ja se pitam za šta se zalaže Beograd? Kada se oni izjasne, uz međunarodnu asistenciju doći će brže do rješenja Republike Srpske", rekao je Mesić.

Lokalni izbori pali su u sjenu nakon dešavanja u Stocu, a Mesić je osudio miješanje Hrvatske u dešavanja unutarnje bh. politike.

"Ono što se dogodilo u Stocu je za svaku osudu. Mislim da Hrvatska u rješavanju tog pitanja nije trebala sudjelovati, tu postoje institucije BiH koje tu jedini trebaju riješiti situaciju", zaključio je Mesić.

XS
SM
MD
LG