Dostupni linkovi

CIK BiH utvrdio rezultate lokalnih izbora, odluka o Stocu naknadno


Zgrada CIK BiH u Sarajavu
Zgrada CIK BiH u Sarajavu

Centralna izborna komisija BiH (CIK) utvrdila je danas rezultate lokalnih izbora u BiH koji su održani 2. oktobra.

Na dnevnom redu sjednice CIK-a našli su se Izvještaj o radu Glavnog centra za brojanje i utvrđivanje rezultata lokalnih izbora i Prijedlog odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH.

Članovi CIK-a jednoglasno su primili k znanju Izvještaj o radu Glavnog centra za brojanje do utvrđivanja rezultata lokalnih izbora.

Prijedlogom odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH predviđeno je da će dopunskom odlukom biti utvrđeni rezultati izbora u Stocu te da je generalno moguće CIK-u tri dana od dana objavljivanja rezultata podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je da podržava Prijedlog odluke, ali da traži izdvojeno mišljenje za Srebrenicu.

Rezultati lokalnih izbora dostupni su na stranici CIK-a.

"Tražio sam Izvještaj o pet pitanja. U korelaciji sa drugim stvarima, vezano za poštu, ja to ne mogu podržati. Meni je važno da znam da smo mi uredno uradili posao", kazao je Arnautović.

Nakon što su utvrđeni rezultati izbora, političke stranke i kandidati imaju rok od dva dana da podnesu eventualne prigovore i žalbe.

Nakon toga CIK do 2. novembra mora objaviti konačne rezultate lokalnih izbora te izabranim načelnicima i vijećnicima dodijeliti certifikate.

XS
SM
MD
LG