Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo CG: Namera uhapšenih bio je uticaj na vlast


Direktor Uprave policije MUP-a Crne Gore Slavko Stojanović rekao je da je u akciji policije uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednom osobom traga.

U Specijalnom tužilaštvu Crne Gore počelo je njihovo saslušanje.

Tužilaštvo je saopštilo da se, između ostalog, sumnjiče i da su planirali da liše slobode premijera Crne Gore.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva koje prenosi RTCG.

Tužilaštvo dodaje da postoji sumnja da je plan organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, sa namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija.

Sumnja se, takođe, da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo kao organizatora grupe navodi B.D, za kog kaže da je u subotu u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u nameri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

"Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Srpski državljani uhapšeni su kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, ističe se u saopštenju.

MUP Crne Gore ranije je potvrdio navode medija da je 20 srpskih državljana uhapšeno, a da se za jednim traga zbog sumnje da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

"Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike", saopštio je prethodno MUP Crne Gore.

Kako je naveo direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović, oni se sumnjiče da su na crnogorskoj teritoriji počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam.

„Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativinim i obavještajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Republike Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Uprava policije je u vezi navedenog događaja, shodno proceduri, uputila tužilaštvu informaciju koja je planirana za javnost, kaže se na kraju saopštenja Uprave policije.

Reakcije iz Srbije: Nemamo podatke o hapšenju u Crnoj Gori

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema nikakve podatke o hapšenju navodne paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori.

"Mi nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavestio. Reč je o čoveku koji je penzioner. Čudan mi je dan na koji se to dešava", rekao je Vučić novinarima u Vranjskoj Banji.

On je dodao da će "ostatak komentara" o tome dati u ponedeljak, "kad se izbori (u Crnoj Gori) završe", da ne bi uticao na njih.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u Nišu da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema zvanične informacije državnih organa Crne Gore ni o uhapšenim licima, ni o delima koja im se stavljaju na teret.

"Moramo da sačekamo da nas oni zvanično obaveste da bi mi mogli da izadjemo sa informacijam", rekao je Stefanović novinarima posle obilaska Rusko-srpskog humanitarnog centra.

XS
SM
MD
LG