Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irački avioni zasuli Mosul lecima uoči ofanzive


Irački avoni bacili su desetine hiljada letaka sa uputstvima za bezbednost građana Mosula, uoči najavljene vojne operacije preuzimanja ovog grada od militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), saopštila je vojska.

Istu akciju zasipanja Mosula lecima sirijska voska je izvela i tokom ranijih vojnih akcija preuzimanja drugih gradova 2014 i 2015. godine, podseća AFP.

Neki od letaka koji su u nedelju pali u centar Mosula ispisani su “vestima i činjenicama i dosadašnjim pobedama", navedeno je iz kancelarije iračke komande.

Drugi leci sadrže sigurnosna uputstva namenjena stanovnicima Mosula na kojima se savetuje da prozore oblepe selotejpom kako bi sprečili povrede od razbijenog stakla, izbegavati bombardovana mesta sat vremena nakon napada, kao i da izbegavaju vožnju po gradu.

Uskoro se očekuje najava vojne akcije ali to će označiti samo početak bitke koja će biti komplikovani deo rata protiv IDIL-a, piše AFP.

Sirijska vojska će prvo morati da dobije bitke u okolnim mestima kako bi obezbedila ulazak u grad, obzirom da IDIL drži pod kontrolom mesta koja su i desetinama kilometara udaljena od Mosula.

Vojna akcija zahteva opkolu grada nakon koje moraju da uslede smrtonosne ulične borbe u gradu u kojem živi veiki broj civila.

Ocene su da takva bitka može da izazove humanitarnu krizu, a Ujedinje nacije upozoravaju da bi takav potez izavao izlaganje milion civila životnoj opasnosti i to pred dolazak zime.

Čak i da iračka vojska sa svojim koalicionim partnerima preuzme Mosul od IDIL-a, to neće biti kraj rata.

IDIL još ima kontrolu nad drugim oblastima Iraka a preuzimanje Mosula bi znčilo pojačanu odbranui tih oblasti pobunjeničkim taktikama poput nasumičnih napada i bombardovanja.

XS
SM
MD
LG