Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bombarder greškom gađao sahranu u Jemenu


Dim iznad Sane

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv jemenskih pobunjeničkih snaga, saopštila je danas da je njen bombarder "greškom gađao" sahranu u Sani kada je ubijeno više od 140 ljudi, a preko 600 ranjeno.

Bombarder je prošle nedelje gađao sahranu zato što je posedovao "pogrešne informacije", navodi se u saopštenju Zajedničke komisiju za procenu (JIAT).

Zbog nepoštovanja koalicionih dogovora i procedura, kao i davanja netačnih informacija, avion je preusmeren na pogrešnu lokaciju što je dovelo do smrti civila, saopštio je tim istraživača.

Saudijska vojska je najavila da će zbog propusta pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornih. Koalicija okupljena oko Saudijske Arabije danas je prvi put priznala da stoji iza bombardovanja u Sani, posle početnog negiranja, navodi agencija AP.

Najmanje 140 ljudi je poginulo, a 525 ranjeno u subotu u vazdušnom napadu međunarodne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na pogrebnu salu u glavnom gradu Jemena Sani, što ga čini jednim od napada sa najviše žrtava tokom građanskog rata u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG