Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Postignut globalni sporazum o ograničenju moćnih opasnih gasova


Klima uređaji

Predstavnici više od 150 zemalja sveta postigli su rano jutros značajan sporazum o postupnom ograničenju snažnih industrijskih gasova sa efektom staklene bašte, mnogo jačih od ugljen dioksida, označivši veliki korak u borbi protiv klimatskih promena.

Pregovori o gasovima hidro-fluoro ugljenika (HFC) koji se koriste u frižiderima i klima uređajima i raspršivačima, smatraju se prvim testom spremnosti sveta da se bori za očuvanje klime od istorijskog Pariskog sporazuma o smanjenju emisija ugljen dioksida u decembru prošle godine.

Postizanje dogovora objavljeno je rano jutros posle celonoćnih pregovora. Prema dogovoru, upotreba HFC gasova se ograničava i smanjuje postupno od 2019. godine sa predviđenim akcijama u razvijenim zemljama uključujući i SAD, drugog najvećeg svetskog zagađivača.

Više od 100 zemalja u razvoju, uključujući Kinu, zemlju koja ispušta najviše ugljen dioksida na svetu, počeće da preduzimaju mere 2024. godine

Mala grupa zemalja, među kojima Indija, Pakistan i neke zemlje Persijskog zaliva založile su se i obezbedile da počnu kasnije da sprovode ovaj dogovor, odnosno 2029, uz argument da je njihovim privredama potrebno više vremena da se prilagode.

Ekološke grupe nadaju se da bi ovim sporazumom moglo da se smanji globalno zagrevanje za pola stepena Celzijusa do kraja ovog veka.

XS
SM
MD
LG