Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael suspendovao odnose s Uneskom zbog rezolucije u Jerusalimu


Logo Uneska

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet odlučio je danas da suspenduje svaku saradnju sa Organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) nakon što je ta agencija usvojila nacrt rezolucije u kojoj se poriču istorijske veze judaizma sa Brdom hrama u jerusalimskom starom gradu.

On je rekao da ta agencija "daje vetar u leđa teroru", preneli su izraelski mediji.

U četvrtak su 24 zemlje članice Uneska podržale nacrt rezolucije koja je u Izraelu ocenjena kao anitizraelska jer se u njoj dovodi u pitanje veza Jevreja sa Zidom plača.

Šest članica je glasalo protiv odluke, a 26 se uzdržalo. SAD, Velika Britanija, Nemačka, Holandija, Litvanija i Estonija su se usprotivile.

Benet koji je takođe predsednik Izraelskog komiteta za Unesko odlučio je da se komitet neće sastajati sa zvaničnicima te agencije UN, prisustvovati međunarodnim konferencijama, niti profesionalno sarađivati s njom.

"Sinoćnja odluka ravna je poricanju istorije, koja daje vetar teroru. Onaj koji nagrađuje pristalice džihada u Jerusalimu, u kome je ove nedelje dvoje Jevreja ubijeno, mogao, bi bože oprosti, biti sledeći", naveo je Benet u saopštenju.

Ministar je objasnio da će "odvajanje Jerusalima od Izraela imati efekat domina koji će na kraju naneti štetu Zapadnom svetu".

XS
SM
MD
LG