Dostupni linkovi

Povlačenje 'Galaxy Note 7' koštat će više od pet milijardi dolara


Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7

Kompanija "Samsung electronics" saopćila je danas da će povlačenje telefona "Galaxy Note 7" koštati oko tri milijarde dolara tijekom tekućeg i narednog kvartala, što ukupan trošak povećava na 5,3 milijarde dolara.

Samsung je ranije ovog tjedna već smanjio planiranu dobit za 2,3 milijarde dolara, iznos koji može da ugrozi cjelokupan poslovni dobitak. U tu sumu nisu uračunati troškovi prvog povlačenja pametnog telefona "Galaxy Note 7", navodi agencija AP.

Najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu ima dovoljno kapitala da apsorbuje šok koji je nastao nakon povlačenje telefona.

Menadžment procjenjuje da će generirani prihod od 4,6 milijarde dolara operativnog prihoda u trećem kvartalu ove godine.

Analitičari prognoziraju da se najveći profit može očekivati od Samsungovih kompanija koje proizvode napredne ekrane i poluprovodnike.

Rukovodstvo kompanije je najavio da će napraviti značajne promjene u procesima osiguravanja kvaliteta.

Južnokorejska kompanija Samsung saopćila je da trajno prekida proizvodnju pametnog telefona "Galaxy Note 7" zbog sigurnosti kupaca.

Samsung je počeo povlačiti taj model telefona nakon su se neki od njih zapalili tokom punjenja, vjerovatno zbog problema s baterijom.

XS
SM
MD
LG