Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Renci: Zemljama koje ne primaju izbeglice smanjiti fondove EU


Pozitivni aspekti pripadanja EU moraju biti izbalansirani obavezama koje idu uz članstvo: Mateo Renci

Istočnim državama članicama EU koje i dalje odbijaju da prime izbeglice kako bi pomogle zemljama na udaru migrantske krize u Evropi, trebalo bi smanjiti fondove koje dobijaju iz Unije, rekao je danas italijanski premijer Mateo Renci, javlja Rojters.

"Neophodno je da Italija bude promoter čvrstog stava u pogledu onih zemalja koje su dobile mnogo novca kao članice bloka za pripremu svojih teritorija, a koje izbegavaju svoje obaveze kad je reč o raspodeli imigranata", rekao je Renci danas u italijanskom parlamentu, izloživši svoje prioritete za sledeći samit EU koji će biti održan 20. i 21. oktobra u Briselu.

Poljska, Mađarska i druge bivše komunističke zemlje snažno se protive kvotama za raspodelu izbeglica i tvrde da će imigracija, pogotovu iz muslimanskih bliskoistočnih zemalja, uneti razdor u njihova homogena društva, a takođe prigovaraju zbog obaveze da plaćaju kazne zbog odbijanja da prime izbeglice, podseća britanska agencija.

"Pozitivni aspekti pripadanja EU moraju biti izbalansirani obavezama koje idu uz članstvo", istakao je Renci.

Italija je glavno odredište talasa migranata koji beže od nasilja i siromaštva u Africi, a trenutno obezbeđuje smeštaj za 160.000 tražilaza azila od više od 460.000 izbeglica koje su iz Severne Afrike došle do njenih obala od početka 2014, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Prema podacima Evropske komisije, od 39.600 izbeglica koliko treba da ih bude razmešteno iz Italije u skladu sa planom EU o kvotama za raspodelu izbeglica, do sada ih je samo 1.300 premešteno, zaključuje Rojters.

XS
SM
MD
LG