Dostupni linkovi

FBI istražuje hakiranje šefa izborne kampanje Clinton


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Šef izborne kampanje Hillary Clinton, John Podesta, izjavio je da FBI (Federalni istražni biro) istražuje da li Rusija stoji iza hakerskog napada na njegov privatni email.

Podesta je, prenosi BBC, takođe naveo da su iz tima republikanskog kandidata za predsjednika SAD, Donald Trumpa unaprijed dobili informaciju o upadu.

Njegove izjave stižu nakon što je WiliLeaks obajvio dio njegovih hakiranih emailova.

Glani savjetnik kandidatkinje demokrata za predsjednicu SAD Hillary Clinton, je rekao da je ta istraga dio veće istrage o hakerskim napadima na Demokratsku stranku od grupe povezane sa Rusijom.

"U politici sam skoro pet decenija, i ovo je definitivno prva kampanja u kojoj učestvujem i u kojoj sam se susreo sa ruskim obavještajnim agencijama, koje čini se, rade sve što mogu u korist našeg oponenta", rekao je Podesta novinarima koji prate kampanju u avionu Clintonove.

Dugogodišnji politički savjetnik Clintove je ukazao na tweet Trumpovog savjetnika Rogera Stonea koji je Podesti rekao da njegovo "vrijeme u barelu" (burad bombe) dolazi.

Ovaj tweet je postavljen ubrzo nakon što je WikiLeaks obajavio na hiljade hakiranih emailova drugih zvaničnika Demokratske stranke.

Podesta je takođe ustvrdio da je Stone u kontaktu sa osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom.

Stone je za agenciju AP rekao da su Podestine tvrdnje "kategorično netačne" dok je WikiLeaks tweetovao "da nijesu imali nikakv kontakt sa Rogerom Stoneom"

Podesta je takođe spekulisao da je tajming prve WikiLeaksove obajve novih podataka bio petak, sa namjerom da se skrene pažnja sa video snimak iz 2005 u kojem koji je pobjavio Washington post i u kojem se jasno vide i čuju Trumpovi skandalozini stavovi o ženama.

Štab Clintonove nije potvrdio autentičnost podataka emailova koji su procurili uz obrazloženje da je moguće da su bili prepravljani.

"Praksa je da nakon hakiiranja, puste da cure istiniti podaci, a potom vode do procurelih dokumenta koji su ili dorađivani ili potpuno fabrikovani" rekla je portparolka Clintonove, Jennifer Palmieri.

XS
SM
MD
LG