Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cormack: Načelnik Srebrenice treba raditi u interesu svih građana


Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da bez obzira ko će biti načelnik Srebrenice treba da, ima u vidu da je to poseban grad, te da radi u interesu svih građana, etničkih zajednica i da spaja građane te lokalne zajednice.

"SAD-u je uvijek bilo stalo do sudbine Srebrenice, do žrtava koje su se dogodile u Srebrenici i radit ćemo i biti partneri sa svim stranama, s kojima razgovaramo kako bi se smanjile tenzije i radilo u interesu građana", dodala je Cormack.

Istakla je i da njena zemlja podržava demokratski proces u BiH te da je jako važno da to rade i svi građani.

Komentirajući situaciju nakon izbora u Srebrenici, američka ambasadorica je ukazala u izjavi novinarima i da Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas pregleda rezultate izbora i oni su nadležni za izborni proces.

"Nadam se sada, kada su izbori gotovi, da možemo da iza sebe ostavimo retoriku, političke manipulacije koje su se dešavale u raznim dijelovima BiH, te se ponovo vratimo istinskom radu na pitanjima koja su od važnosti za građane BiH, kao što je razvoj ekonomije, obrazovanje i otvaranje novih radnih mjesta", istakla je također Cormack.

Izrazila je nadu da će SAD nastaviti saradnju s vlastima i u RS i u BiH, koji su fokusirani na saradnju, a ne na konfrontacije, kako bi BiH napredovala ka Evropi, te euroatlanskim integracijama.

Prema posljednjim, preliminarnim i nekompletnim rezultatima lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini 2. oktobra kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić dobio je 63,82 posto glasova, dok je Ćamil Duraković osvojio 35,98 posto glasova.

Intervju koji je vjerovatni načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić dao za RSE možete pročitati ovdje.

XS
SM
MD
LG