Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konzul Timčenko: Južni tok će graditi Gasprom i ići će preko Srbije


Genadij Timčenko (L) i šef Gazproma Aleksei Miller na cereoniji u Generalnom konzulatu Srbije St. Petersburgu, 12. oktobra 2016.

Počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu Genadij Timčenko izjavio je danas da se u ovom trenutku ne zna kuda će od Turske krenuti gasovod Južni tok, kada i ko će ga graditi, ali ističe da će to u svakom slučaju biti Gasprom i da će ići preko Srbije.

On je to rekao na svečanosti otvaranja Generlanog konzulata Srbije u Sankt Peterburgu kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Nikolić koji je otvorio konzulat Srbije, rekao je da će Srbija „večno biti zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci, kako je naveo, „očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i zaštiti nacionalnih interesa Srbije na međunarodnom planu“.

Gasovod Južni tok nije samo važan za Srbiju, već je to tranzit preko Srbije u Evropu, rekao je konzul Timčenko i dodaje da misli da je Gasprom svakako zainteresovan za izgradnju tog gasovoda.

Timčenko kaže da je finansiranje ovog projekta važno, ali u datom slučaju je to drugostepeno pitanje.

"Važno je, čini mi se, prvo dobiti sve propisane dokumente za izgradnju samog cevovoda, odnosno dozvole onih zemalja kroz koje treba da pođe. Ali ako mi dođemo do Turske biće daleko jednostavnije doći do Srbije preko Balkana i mislim da je to realno. Prva cev će se graditi do Turske, kako su izjavili na energetskom samitu naši predsednici, a druga cev će biti izvozna", rekao je on u inervjuu Sputnjiku.

Timčenko, koji je od danas počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu, kaže da je teško raditi pod sankcijama i da svi njegovi biznisi koje je imao u inostranstvu više ne postoje.

Genadij Timčenko, koga je Srbija proglasila počasnim konzulom važi za jednog od bliskih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina i jednog od najbogatijih ljudi u Rusiji. Zbog sumnji u legalnost poslovanja njegove kompanije našao se na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država i jedan je od prvih ruskih biznismena protiv kojih je Amerika uvela sankcije. Opširnije o ovome čitajte na našoj web stranici.

XS
SM
MD
LG