Dostupni linkovi

Energetska zajednica neće uvesti sankcije Srbiji


Srbijagas, ilustracija
Srbijagas, ilustracija

Sankcije Srbiji su povučene sa dnevnog reda ministarskog sastanka Energetske zajednice koji se u petak održava u Sarajevu, rečeno je danas EurAktivu u Sekretarijatu Energetske zajednice.

"Nakon efikasnog i posvećenog dijaloga direktora Sekretarijata (Janeza) Kopača i ministra (energetike Aleksandra) Antića, postignut je sporazum o obavezujućem akcionom planu za restrukturiranje Srbijagasa, čime će se u isto vreme rešiti ovaj slučaj i postaviti osnov za sertifikaciju Transportgasa Srbija, budućeg operatera prenosnog sistema, u skladu sa Trećim energetskim paketom", navodi se u pisanom odgovoru Sekretarijata Energetske zajednice.

Sekretarijat je ranije najavio da će na sastanku ministarskog saveta Energetske zajednice tražiti da se odlučuje o mogućim kaznenim merama za Srbiju zbog velikog kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu u skladu sa propisima EU koji se primenjuju u Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope.

U Sekretarijatu EZ za EurAktiv navode da je Vlada Srbije 11. oktobra usvojila dekret kojim se gasnim kompanijama nameće obaveza da rade u skladu sa akcionim planom za Srbijagas, i da će Ministarstvo energetike redovno dostavljati izveštaj Sekretarijatu i garantovati transparentnost procesa.

"U svetlu takvog razvoja situacije, postignut je dogovor da Sekretarijat suspenduje zahtev Ministarskom savetu da usvoji mere protiv Srbije na ovogodišnjem sastanku", navode u Sekretarijatu.

Navodi se da su Sekretarijat i srpska vlada prethodnih nedelja imali "intenzivnu komunikaciju" kako bi našli sporazumno rešenje o razdvajanju operateri prenosnog sistema u sektoru gasa.

Propust Srbije okarakterisan je kao "ozbiljan i trajan", a vlada je izrazila "snažnu odlučnost" da to promeni i u Sekretarijatu je našla "pouzdanog partnera za rešavanje slučaja".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ranije danas je rekao da se nada da Energetska zajednica neće uvesti kaznene mere Srbiji i da će ovu organizaciju do kraja dana obavestiti o aktivnostima za reorganizaciju Srbijagasa u skladu sa propisima Zajednice.

Sankcije se u Energetskoj zajednici izriču zbog velikih kašnjenja u usklađivanju sa propisima EU koji se primenjuju u okviru Energetske zajednice i u najgorem slučaju mogu podrazumevati uskraćivanje fondova EU za energetiku, dok su druge mere suspenzija glasačkog prava i isključenje zemlje sa sastanka ili iz mehanizama predviđenih Ugovorom o EZ.

XS
SM
MD
LG