Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikolić: Jasna namera EU da pomogne kosovskim Albancima


Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Sankt Peterburgu da su odnosi Beograda i Prištine trenutno na "najnižoj mogućoj lestvici", ocenjujući da je jasna namera predstavnika EU da pomognu Albancima da dobiju nezavisnost.

"Trenutno smo na najnižoj mogućoj lestvici odnosa zato što je krenuo napad prištinske administracije na našu imovinu na Kosovu. I to može da se završi dogovorom, ali može da se završi i jako loše jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način. Kako se Albanci budu ponašali u budućnosti, mi ćemo tako da odgovorimo i neka ne računaju na to da mogu da se sa nama igraju ili da će nas neko ponovo bombardovati", rekao je Nikolić.

On je rekao da je "jasna namera Albanaca da dobiju nezavisnost i jasna namera predstavnika EU da im u tome pomognu", javlja agencija Beta.

Predsednik Srbije je rekao da su UN "naš jedini štit i jedina zaštita", dodajući da "kroz Savet bezbednosti UN nikada neće moći da prođe ideja o nezavisnosti Kosova".

"Imamo veliki problem Kosova i taj problem se preliva na naš odnos sa Evropskom unijom. EU zna da nećemo nikada priznati nezavisnost (Kosova)", dodao je Nikolić.

Po njegovim rečima, nikada niko od zvaničnika EU nije rekao da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, ali evropski parlament koji, takođe odlučuje o članstvu Srbije, ima svoje predstavnike koji stalno govore o tome da nikada neće doneti odluku o članstvu dok Srbija ne sklopi nekakav opštevažeći međudržavni sporazum sa Kosovom.

Nikolić je podsetio da u samoj EU postoji pet članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, dodajući da one nisu donele odluku da ne priznaju Kosovo "zbog nekog prevelikog prijateljstva prema Srbiji, već zato što osećaju da bi i same mogle da imaju taj problem, a onda ne bi imale na šta da se oslone" kada se bore za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Nikoliće je naveo da je "prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija je suverena država u čijem je sastavu Kosovo, koje ima suštinsku autonomiju".

"Međutim, svaki visoki predstavnik UN pomognut snagama NATO-a je promovisao nezavisnost Kosova, i jednu po jednu ingereniciju Srbije, bez njene volje i saglasnosti, predavao u ruke privremenoj administraciji u Prištini", kazao je Nikolić.

XS
SM
MD
LG