Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina i Zapad bili u kontaktu prije dolaska Marka Pola


Vojnici od terakote

Kina i Zapad došli su u kontakt više od 1.500 godina prije nego što je moreplovac Marko Polo došao u Kinu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Kao jedna od mogućnosti navodi se da su grčki majstori obučavali one koji su izradili ratnike od terakote u trećem vijeku prije nove ere.

Arheolozi su rekli da su umjetnici vjerovatno u antičkoj Grčkoj pronašli inspiraciju za ratnike od terakote, pronađene u grobnici prvog kineskog cara u blizini današnjeg Sijana.

Smatra se da je putovanje Marka Pola u 13. vijeku u Kinu prva posjeta ovoj zemlji jednog Evropljanina.

"Sada imamo dokaze da je blizak kontakt postojao između prvog kineskog cara i Zapada prije formalnog otvaranja Puta svile. To se dogodilo mnogo ranije nego što se mislilo", rekao je arheolog Li Siužen iz "Muzeja mauzoleja Ćin Ši", prenio je BBC.

Odvojena studija tvrdi da su evropski mitohondrijski DNK pronađeni na lokacijama u kineskoj najzapadnijoj provinciji Sinđijang, što ukazuje da je moguće da su se ljudi sa Zapada tu naseljavali, živjeli i umrli prije i tokom vladavine prvog cara.

Ćin Ši Huang živio je između 259. i 210. godine prije nove ere i postao je prvi car ujedinjene Kine.

Vojnike od terakote prvi put otkrili su farmeri 1974. godine.

"Sada smatramo da su vojnici od terakote, akrobate i bronzane skulpture pronađene na toj lokaciji inspirisane grčkim skulpturama i umjetnošću", rekao je on.

Vjeruje se, takođe, da je prvi kineski car bio pod uticajem grčkih statua u centralnoj Aziji u vijeku nakon Aleksandra Velikog, koji je umro 323. godine prije nove ere.

XS
SM
MD
LG