Dostupni linkovi

Do 2. novembra CIK mora potvrditi rezultate iz Stoca


Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH
Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Ahmet Šantić je nakon današnjeg sjednice kazao da su postojali svi dokazi i dokumentacija na osnovu kojih se mogao postići dogovor o izbornom procesu u Stocu.

Šantić je dodao kako se, prema zakonu, do 2. novembra moraju potvrditi izborni rezultati iz Općine Stolac.

Predsjednik CIK-a je još jednom ponovio da su njegove kolege Irena Hadžiabdić i Suad Arnautović također smatrali da su ispunjeni svi formalni uslovi za donošenje odluke o poništenju izbora u Stocu te da je ostalim članovima bila predočena sva relevantna dokumentacija.

"Nakon donošenja odluke o poništenju izbora u Stocu, CIK ima određeni rok za donošenje odluke o ponovnim izborima, a do tada moramo iskoristiti vrijeme za štampanje novih listića, kao i regulirati sigurnosnu situaciju. Mnogo kasnimo, a ja ne želim preuzeti odgovornost te sam kao predsjednik smatrao da se tačka o izborima u Stocu mora naći na dnevnom redu. Ne znam kakav će biti ishod današnje odluke, ali očito neko ima interesa kada je riječ o ovom izbornom procesu", kazao je Šantić i dodao kako se ne smije čekati zima za ponovno organiziranje izbora u Stocu.

"Do 2. novembra moramo potvrditi rezultate što predstavlja obavezu CIK-a prema Općini Stolac", naglasio je Šantić, dok je član CIK-a Stjepan Mikić kazao da Komisija generalno nije protiv odluke o ponavljanju izbora već da je kompletna odluka preuranjena.

"Potrebno je provesti još neke radnje da bismo utvrdili kakvo je stanje i donijeli odluku o ponavljanju izbora. Niko nije protiv, ali smatramo da je prerano", rekao je Mikić.

Kazao je kako prvobitno trebaju riješiti sve prigovore koji su se odnosili na rad izborne komisije i na kandidate koji se nalaze na listama. Odluka će biti donesena kada njihova pravna služba donese odluku o prigovorima.

XS
SM
MD
LG