Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković dobio mandat za sastav Vlade


Andrej Plenković

Nakon mjesec dana pregovora i dogovora oko sastavljanja većine, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dobio je mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Prioriteti nove Vlade biti će gospodarstvo, jačanje pravne države i stvaranje tolerantne i inkluzivne atmosfere u društvu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću mandat za sastav nove hrvatske Vlade, nakon što joj je on donio potpise 91 od ukupno 151 saborskog zastupnika.

„Želim vam da što je moguće prije sastavite i dobijete povjerenje Hrvatskog sabora za novu 14. Vladu Republike Hrvatske.“

Plenković je najavio kako će prioriteti njegove Vlade biti gospodarstvo i jačanje institucija pravne države na svim sektorima.

„Također ćemo u dogovoru sa svim političkim partnerima u Hrvatskoj raditi na inkluzivnom i tolerantnom ozračju u društvu, sprječavati podjele i kreirati ono ozračje koje je nužno za uređenu članicu Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo tijekom prvih 25 godina, a sada je pred nama da Hrvatska bude moderna europska država u kojoj će se svi naši građani osjećati ugodno, i u kojoj će se poštivati ljudska i manjinska prava.“

Plenković je naglasio kako je upravo zato inzistirao da svih 8 manjinskih zastupnika podrži njegovu Vladu, što je kvalitetna poruka odgovornosti prema manjinama u Hrvatskoj, ali i zalog i jamstvo kvalitetne zaštite Hrvata u susjednim zemljama.

Plenković je predsjednici donio potpise 61 zastupnika HDZ-a, 14 zastupnika Mosta, 8 zastupnika manjina, 5 zastupnika Hrvatske seljačke stranke i 4 zastupnika reformista, odnosno stranke Milan Bandić 365.

XS
SM
MD
LG