Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Češkoj u znaku straha od izbeglica kojih nema


Karlov most u Pragu

Česi danas popodne i u subotu pre podne biraju nove regionalne vlasti i trećinu Senata na dopunskim izborima za gornji dom parlamenta u senci straha od izbeglica i muslimanskih imigranata kojih u zemlji nema.

Na jednog izbeglicu dolazi čak 8,6 kandidata iz brojnih antimuslimanskih i antiizbegličkih stranaka i pokreta.

Na izborima po proporcionalnom sistemu u svim regionima osim u Pragu koji ima poseban status za 675 odborničkih mesta konkuriše 11.820 kandidata, dok se dopunski izbori za Senat održavaju po većinskom izbornom sistemu na trećini teritorije i Česi svojih 27 novih senatora biraju izmedju 233 kandidata.

Prema poslednjim anketama raspoloženja birača najveću šansu za pobedu na regionalnim izborima ima Alijansa nezadovoljnih gradjana vicepremijera i ministra finansija, drugog najbogatijeg Čeha Andreja Babiša kojoj agencija Medijan pripisuje pobedu u devet od 13 regiona u kojima se održavaju izbori.

U vladi socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke Babiš, inače imigrant iz Slovačke zastupa najooštriji stav prema izbeglicama i imigrantima i po svom odbijanju muslimana bliži se predsedniku Češke Milošu Zemanu.

Drugo mesto na regionalnim izborima ankete pripisuju socialdemokratama premijera Sobotke, za njima nereformisanim komunistima a sigurne odbornike bar u nekim regionima ima i Hrićanska demokratska unija - Češka narodna stranka i desnica, liberalna TOP09 bivšeg ministra finansija Miroslava Kalouseka i bivša stranka nekadašnjeg predsednika Češke Vaclava Klausa konzervativna Gradjanska demokratska stranka.

Kampanjom pred izbore ali i debatama i komentarima na društvenim mrežama i internetu dominirala je tema izbeglica i straha da će Evropska unija naterati Češku da preko kvota za preraspodelu izbeglica uveze sa njima i desetine hiljada imigranata "koji ne žele da rade i čekaju socijalnu pomoć i terorizam".

Na talasu straha od izbeglica političke poene u realna odbornička mesta nastoje da pretoče i razne ekstremističke, nacionalističke i antimuslimanske stranke a najviše šanse medju njima ima radikalna nacionalistička Zora Tomija Okamure.

Za mesto u Senatu bori se i bivši lider Bloka protiv islama, entomolog Martin Konvička koga su i premijer Sobotka i predsednik Zeman označili za opasnog ludaka od koga država treba da štiti gradjane nakon izgreda, kada je u avgustu simulacijom napada džihadista iz Islamske države na Staromnjestski trg i pucnjavom iz lažnog oružja u Pragu izazvao paniku i stampedo turista koji su mislili da je reč o stvarnom terorističkom napadu.

XS
SM
MD
LG