Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Assad ponudio pobunjenicima amnestiju ako napuste Aleppo


Razoreni Aleppo

Pobunjenici utvrđeni u Aleppu mogu napustiti grad sa svojim porodicama ukoliko polože oružje, izjavio je predsjednik Bashar al-Assad, najavljujući da će nastaviti s napadima na najveći sirijski grad i preuzeti punu kontrolu nad zemljom.

Ponuda amnestije uslijedila je nakon dvije sedmice najtežeg bombardovanja u petoipogodošnjem građanskom ratu, u kome su ubijene stotine ljudi blokiranih u istočnom dijelu Aleppa i uništene su šanse za mirovnu inicijativu koju podržavaju SAD.

Borci su prihvatili sličnu vladinu ponudu amnestije u ostalim opkoljenim regijama u posljednjim mjesecima, posebno u Darayi, predgrađu Damaska koje je godinama bilo pod opsadom do predaje pobunjenika u augustu.

Pobunjenici su, ipak, saopćili kako ne planiraju evakuaciju iz Aleppa, posljednjeg velikog urbanog centra koji kontroliraju, i osudili su ponudu amnestije kao prevaru.

Vojska je objavila da će smanjiti granatiranje i zračne udare kako bi omogućila ljudima da odu. Nakon toga je uslijedio ultimatum: "Svi oni koji ne iskoriste pruženu priliku da polože oružje ili da odu suočit će se sa svojom neizbježnom sudbinom".

Govoreći za dansku televiziju, Assad je izjavio da će se nastaviti boriti s pobunjenicima dok ne napuste Aleppo. "Oni to moraju učiniti. Nemaju drugog izbora", kazao je.

On je izjavio kako želi da pobunjenici prihvate sporazum da napuste grad skupa sa svojim porodicama i otputuju u druge regije pod pobunjeničkom kontrolom kao što je Daraya. Ni Assad ni njegovi generali nisu dali vremenski rok pobunjenicima da prihvate njihovu ponudu.

XS
SM
MD
LG